İngiltere ve Danimarka Uçuşları Hakkında

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) salgınının kamu sağlığına olumsuz etkilerini asgari seviyeye düşürmek amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda bugüne kadar birçok tedbir kararı alınmış ve uygulamaya geçirilmiştir. Bu doğrultuda Covid-19 virüsünün geçirmiş olduğu mutasyonun ülkemize girişinin engellenmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın belirlediği tedbirler çerçevesinde İçişler Bakanlığı’nın 02.01.2021 tarih ve 3 sayılı Genelgesi ve  23.01.2021 tarih ve 1099 sayılı Genelgesi ile İngiltere ve Danimarka’dan ülkemize gerçekleştirilecek uçuşlar durdurulmuştur.

Sağlık Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, ilk olarak İngiltere’de ortaya çıkan İngiltere varyantının, günümüzde tüm ülkelere yayıldığı, Dünya’da ve Türkiye’de Covid-19 tanısı alan kişilerde artık yaygın olarak saptanan Covid-19 alt tipi olduğu ifade edilerek son gelişmeler doğrultusunda konunun yeniden değerlendirilmesi sonucunda İngiltere varyantına ilişkin olarak durdurulan İngiltere ve Danimarka uçuşlarının açılmasının ve son 10 gün içinde bu ülkelerde bulunan kişilere uygulanan karantina önlemlerinin kaldırılmasının uygun olacağının,

Sağlık Bakanlığı’ndan alınan bir diğer bilgiye göre, Hindistan’dan ülkemize gelecek kişilere yönelik ilave tedbirlerin uygulanmasının uygun olacağının mütalaa edildiği görülmektedir.

Bu çerçevede,

1- İngiltere ve Danimarka uçuşlarına getirilen kısıtlamanın kaldırılması,

2- 31 Mayıs 2021 tarihine kadar uygulanmasına devam edilmesine karar verilen ‘yurt dışından gelen kişiler için uygulanan son 72 saat içerisinde alınmış negatif PCR test sonucu ibraz edilmesi zorunluluğunun’ İngiltere ve Danimarka’dan gelen kişiler için de uygulanması,

3- 22 Nisan 202 Perşembe gününden itibaren geçerli olmak üzere son 10 gün çerisinde Hindistan’da bulunan ve kara, hava, deniz yolu ile Türkiye’ye gelen kişilerinden girişlerinden önceki son 72 saat içerisinde yapılmış negatif PCR test sonucunu ibraz etmeleri sonrası ülkeye alınması, Türkiye’ye girişlerini takiben Valilerce belirlenecek mekanlarda 14 gün karantina altına alınmaları, 14. günün sonunda PCR testi yapılarak test sonucu negatif çıkanların karantinalarının sonlandırılması, PCR testi pozitif çıkanların tedavilerinin ise Sağlık Bakanlığı Covd-19 Rehberi doğrultusunda yapılması gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.