Odamızda Türkiye - Özbekistan Ekonomik İlişkileri Konuşuldu

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (Manisa TSO) Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticari İlişkiler Başkatibi Sayın Azizbek Z.Salahiddinov ve Özbekistan Ankara Büyükelçiliği 2. Katibi Sayın Babür Tagaev’ın katılımlarıyla  ‘Yeni Özbekistan’ toplantısı gerçekleştirildi.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Yılmaz, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyelerimiz Akın Saadettin Gezgin, Hüseyin Hasacar, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyemiz Davut Türe, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreterimiz Filiz Kavaklı, TOBB  Manisa İl Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Mustafa Yücel ve Manisa iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Bülent Koşmaz Hizmet Binası’nda gerçekleşen toplantıda Türkiye-Özbekistan ticari ilişkileri ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi hususunda ki konular konuşuldu.

Manisa’nın ekonomisini ve kültürel özelliklerini anlatan tanıtım filminin izlenmesi ile başlayan toplantının açılışında konuşan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Yılmaz; “Türkiye-Özbekistan arasındaki ticari ilişkileri farklı bir perspektif ile nasıl ikili iş hacmini geliştirebiliriz konusunda bugün bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nı oluşturan yaklaşık 12.000 üyemizin her birinin ayrı bir değer olduğundan ve çok güçlü bir potansiyele sahip olduğumuzdan dolayıdır ki değerli misafirlerimiz, Özbek kardeşlerimiz bugün bizi kırmayarak odamıza gelerek bizleri şereflendirdiler. 2017 yılından sonra Özbekistan yeni bir atılım sürecine girdi. Bu atılım süreci bizi çok yakından ilgilendiriyor. Çünkü bizlerin bilgi ve birikimi ile Özbekistan’ın Pazar payını düşünürsek ortaklık yapabileceğimiz çok alanlar var. Bu alanlar ihracat noktasında da olabilir, ithalat noktasında da olabilir. Özbekistan’ın ihracat noktasında bize sunduğu çok büyük avantajlar var. Bunları değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Katılımlarınız için tekrar şahsım ve Manisa Ticaret ve Yönetim Kurulu adına saygılarımı sunarım. Bu toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

Böyle bir toplantıya ev sahipliği yaptığı için Manisa Ticaret ve Sanayi Odasına teşekkür eden Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticari İlişkiler Başkatibi Azizbek Z.Salahiddinov; “ Çok değerli iş insanları, öncelikle bizi ağırladığınız için Özbekistan Cumhuriyeti adına sizlere teşekkürlerimi sunuyorum. Özbekistan olarak bizim için Türk firmaları çok değerli. Türk kardeşlerimizin ürettikleri ürünler Özbekistan’da çok ilgi görüyor. ‘Made in Turkey’ damgalı ürünler Özbek halkı tarafından tercih ediliyor. 936 Türk şirketi Özbekistan’da faaliyet gösteriyor. Türk firmalarına çok teşviklerimiz var. Türk firmaları özellikle tekstil ve inşaat sektöründe yoğunluk gösteriyor. Dediğim gibi Türk kardeşlerimiz bizim için çok değerli. Ülkemize yatırım düşünen siz değerli firmalarınıza gerekli desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticari İlişkiler Başkatibi Azizbek Z.Salahiddinov ve Özbekistan Ankara Büyükelçiliği 2. Katibi Babür Tagaev katılımcılardan gelen soruları cevapladı.

ÜRETİCİ FİRMALARDA İNCELEMELERDE BULUNDULAR

Odamızda düzenlenen ‘Yeni Özbekistan’ toplantısının ardından Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticari İlişkiler Başkatibi Azizbek Z.Salahiddinov ve Özbekistan Ankara Büyükelçiliği 2. Katibi Babür Tagaev, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyelerimiz Akın Saadettin Gezgin ve Hüseyin Hasacar ile birlikte Manisa’da faaliyet gösteren üretici firmaları ziyaret ettiler. Ziyaret sırasında üretilen ürünleri inceleme fırsatı bulunan Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticari İlişkiler Başkatibi Azizbek Z.Salahiddinov ve Özbekistan Ankara Büyükelçiliği 2. Katibi Babür Tagaev, üretici firma yetkilileri ile konuşarak fikir alışverişinde bulundular.