Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nda Dünya Kooperatifçilik günü düzenlenen basın toplantısıyla kutlandı. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyeleri Mustafa Pala, Hasan Ünal, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası 13. Meslek Komitesi (Yapı Kooperatifleri) Başkanı Hikmet Oban, Komite Üyeleri Abdullah Koçlular ve Adnan Özgürler’in katılımıyla düzenlenen basın toplantısında kooperatifçiliği önemine vurgu yapıldı. 21 Aralık gününün dünyada kooperatifçilik günü olarak kutlandığını belirten Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Mustafa Pala, oda hizmet binasında düzenlenen basın toplantısında 13. Meslek Komitesi adına yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
“2018 yılı sona ererken, kooperatifçilikten daha çok söz edilmeye başlandı. Kooperatifçiliği ülkemizi ve kentlerimizi yönetenlerden ne kadar sık duyarsak ve kooperatifçiliğe ne kadar çok önem verirsek o kadar hızlı kalkınır ve güçlü oluruz.
21 Aralık 1844 tarihinde dünya kooperatifçilik hareketine öncülük eden ilk tüketim kooperatifinin İngiltere’de 28 dokuma işçisince kuruluşundan bu yana 174 yıl geçmiştir. Tüm dünyada kooperatif hareketi o denli gelişmiştir ki, bugün Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) yaklaşık 90 ülkede 207 ulusal 9 uluslararası örgütü, 700 milyona yakın insanı çatısı altında toplayan en güçlü sivil toplum örgütüdür. Tüm, gelişmekte olan ve gelişen ülkeler, kooperatifçiliği kalkınmanın en etkili araçlarından birisi olarak görüyorlar. Amerika’da kırsal kesimde elektrik dağıtımının % 90’ı kooperatifler eliyle dağıtılıyor. Tarımda gelişen birçok ülkede örneğin Hollanda’da ve birçok Avrupa ülkesinde kooperatifçilikten etkin biçimde yararlanılıyor.
Ülkemizde kooperatifçilik hareketi “altın dönemini” Atatürk’ün sağlığında yaşamıştır. Atatürk’ten sonra hiçbir politikacı, hiçbir kamu yöneticisi kooperatifçiliğe Atatürk kadar sahip çıkıp, destek olmamıştır. Ecevit döneminde de özellikle kırsal kooperatifçiliğin gelişmesi için çalışmalar yapılmış ancak başlayan çalışmalar sürdürülememiştir. Bugün kırsal ve kentsel alanda çekilen sıkıntıların bir nedeni de kooperatifçiliğe yeterli desteğin sağlanmamış olmasıdır. Kırsalın kalkınmasında yeniden kooperatiflere yönelmek, kooperatiflere destek olmak yapılacak en akılcı iştir.
Ticaret ve Tarım Orman Bakanlıklarının yeniden kooperatifleri gündeme getirmesini olumlu bir gelişmedir, ancak yeterli değildir. Kooperatifler bir bakanlıkta toplanmalı ancak ilgili tüm bakanlıklar tarafından desteklenmelidir. Ülkemizde kooperatiflerle, Tarım Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve bu bakanlıklardaki birçok birim ilgileniyor. Bakanlıkların ve ilgili birimlerin birbirleri arasında eşgüdüm yok. Kooperatiflerin bir bankasının olması yıllardır dile getirilmesine karşın bir türlü kurulamayışı, kooperatiflerin gelişmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Kooperatifler Merkez Bankası varken ülkemizde olmaması üzücü, üzücü olduğu kadarda düşündürücüdür.
Manisa’da ve Ege Bölgesi’nde kooperatifçiliğe baktığımızda birçok ile ve bölgeye göre daha gelişmiş olduğunu görüyoruz. Kentimizde tarım, konut ve turizm alanında bugün bile etkinliklerini başarıyla sürdüren örnek kooperatiflerimiz bulunmaktadır.
2019 yılında, öncelikle yenilenebilir enerji kooperatiflerinin, sosyal amaçlı kooperatiflerin gelişmesi için çalışmalar yapacağız. Bu çalışmaları Manisa Ticaret ve Sanayi Odamızın destekliyor olmasını kooperatiflerin gelişmesi ve geleceği açısından önemli görüyor ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odamızın Başkanı Sayın Mehmet Yılmaz başta olmak üzere tüm yönetici, meclis üyeleri ve çalışanlarına yürekten teşekkür ediyoruz.
Kooperatifler, ulusal ve evrensel barışı, dayanışma ve demokrasiyi güçlendirir. Kooperatifçiliğin toplumun güçsüz kesimleri için umut ışığı olabilmesi dileği ile 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü’nü kutluyor, merkezi ve yerel yönetimlerimizi kooperatiflere destek olmaya çağırıyoruz.’’