Manisa Mesir Macunu Festivali Fuar Açılışı ile Başladı

25 Nisan 2018

478. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, 25. Mesir Sanayi Ticaret Fuarı’nın açılışı ile birlikte başladı. Manisa Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi'nde 130 firmanın katıldığı fuarın açılış törenine Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ümit Türek, Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Manisa Esnaf Odaları Birlik Başkanı Hasan Geriter,  sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Fuarın açılışında konuşan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, Türkiye’nin fuarcılık alanında çok gerilerde kaldığını vurgulayarak, ‘Fuarların çıkışı insanlık tarihi kadar eski. Ticaretin başlamasıyla beraber dünyada ilk fuarlar yerleşkelerde yerlerini almış. Ülkemizde ilk fuar Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emirleriyle 1. İktisat Kongresi’nde yerini almış. Bugünkü İzmir Enternasyonal Fuarının temelini oluşturmuş. Dünya genelinde fuarlara baktığımız zaman ülkemizin çok geri kaldığını görmekteyiz. Dünya üzerinde fuarların ülkelere kazandırdığı gelir turizm gelirimizin 2.5 katı. Bir Almanya’yı örnek alırsak, Almanya sadece profesyonel ziyaretçi olarak yılda 10 milyon 237 bin kişi ziyaretçi olarak fuar alanlarında ağırlamakta. Dünyadaki dağılma bakacak olursak. Dünyadaki tüm fuar ziyaretçilerinin yüzde 25’inin Almanya,Fransa, İtalya gibi ülkeler  alırken, yüzde 27’sini Çin ve Uzakdoğu ülkeleri almakta. Ülkemiz dünya jeopolitik konumunda fuarların olmazsa olmazı ortak kesişim noktasında olmasına karşı maalesef yüzde 1.3’lük payla en alt sıralarda. Bu rakamları sizlerin  moralini bozmak için söylemedim. Ama acı, acı olduğu kadar gerçek.Peki bu tabloda 2017 yılı  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin verilerine baktığımız zaman kontertüel yapıda fuarlar maalesef şuan itibariyle Türkiye Cumhuriyeti Devletindeki tüm vilayetlerin aleyhine bir durum sergilemektedir. Çıkış noktası olarak çok uzun bir rapor var. Ama ben sizlerin vaktini almak istemiyorum. Bu raporda maalesef diyor ki. Fuarların ilk çıkış noktasında bugüne kadar genel fuarlar büyük önemde sanayi devrimiyle beraber gelişmiş. Fakat sonra yerini ihtisas fuarlarına bırakmış. Almanya tek başına 10 milyon 237 bin yabancı ziyaretçiyi alırken maalesef bu rakam Türkiye’de 538 bin civarında. Bu 538 binin, 507 bini ihtisas fuarları, geriye kalanlar ise genel fuarlardaki ziyaretçilerden oluşmaktadır. Bu tablo karşısında ne yapabiliriz? Bir hafta önce Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ziyaret ettik. Tarım ve sanayi kenti olarak gurur duyduğumuz Manisa’mızın İl bazında dünyadaki standard olarak kabul edilen fuarların taşıması gerektiği asgari ve teknik özelliklerden yoksun bir fuar alanında maalesef katılımcılarımızı ağırladığımızı öğrenmiş bulunmaktayız. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nda bir söz aldık. Sayın Valimiz, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın himayelerinde önümüzdeki günlerde dünyada kabul edilebilen ve taşıması gerektiği olduğuna inanılan, teknik ve asgari özellikleri taşıyabilen yeni bir fuar alanının açılması noktasında biz Manisa Ticaret ve Sanayi Odası olarak üzerimize düşen maddi ve manevi ne gerekiyorsa yapma sözünü sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Fuarımızın öncelikle Manisa’mıza, Bölgemize ve Ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum’ dedi.

Fuarların şehirlerin tanıtımına büyük katkı sağladığını belirten Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Mesir Festivali kapsamında 25. Manisa Mesir Fuarını gerçekleştirmekten dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. Daha büyük fuar alanlarına ihtiyaç olduğunu dile getiren Tanık, fuarın açılmasıyla Mesir Festivalinin de başladığını kaydetti.  Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, 478 yıldır devam eden bir gelenek olan Mesir Festivali’nde böyle bir fuarın 25 yıldır düzenlenmesinden dolayı çok mutlu olduğunu kaydederek, mesirde alınması gereken çok dersin olduğunu söyledi. Mesirin birlik, beraberlik ve bereket olduğunu belirten Çelik, mesirin tanıtımına ciddi katkılar verilmesi gerektiğini aktardı.  ÇEYREK ASIRLIK FUAR  Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, çeyrek asırdır devam eden Mesir Fuarı’nın açılışını gerçekleştirmekten dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Ergün, Manisa’nın doğal güzellikleriyle, tarımıyla, sanayisiyle, ihracatıyla Türkiye’nin göz bebeği şehirlerden biri olduğunu belirterek, daha fazla tanıtıma ihtiyaç olduğunu vurguladı.  Ergün, fuarın gerçekleştirilmesinde emeği geçen tüm kurum ve kişilere, SNS Fuarcılık yetkililerine teşekkür etti.  Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise, Mesir Fuarı açılışının hayırlı olmasını dileyerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından 25. Mesir Sanayi Ticaret Fuarı'nın açılış kurdelesi protokol üyeleri tarafından kesildi. Fuarda stant açan firmaları tek tek ziyaret eden protokol üyeleri, tanıtımı yapılan ürün ve hizmetler hakkında bilgiler aldı. Türkiye'nin her yerinden katılımcısı olan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından desteklenen fuar, Manisa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde SNS Fuarcılık tarafından organize ediliyor. Manisa Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuar, her gün 10:00 -23:00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Fuar 29 Nisan’a kadar açık kalacak.