Odamız Şubat Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

28 Şubat 2018

TOBB’un nefes kredisi yeniden başlıyor

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (Manisa TSO) Şubat ayı olağan meclis toplantısında gündeme dair gelişmeleri değerlendiren Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Bankoğlu, TOBB’un nefes kredisinin kısa bir süre içinde yeniden hayata geçeceğinin müjdesini Manisa İş dünyasına verdi.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Şubat  ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Hayati Dolman’ın yönetiminde gerçekleşti. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Bankoğlu’nun gündeme dair gelişmeleri değerlendirdiği toplantıda TOBB’un nefes kredisinin kısa bir süre içinde yeniden hayata geçeceğini açıklandı.

‘Ortadoğu coğrafyasında savaş ortamı bitmek bilmiyor’

Gündem de yer alan maddelerin görüşülüp karara bağlandığı meclis toplantısında söz alan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Bankoğlu, ‘Yeni yıl demek yeni başlangıçlar, yeni umutlar demek. Ancak ne yazık ki bizim de içinde bulunduğumuz  Ortadoğu coğrafyasında savaş ortamı bitmek bilmiyor. Yakın coğrafyamız kaynaklı jeopolitik riskler ister istemez ülkemizi de etkiliyor. Biliyorsunuz gündemimizde, ülkemizin sınırını tehdit eden terör örgütü PKK’nın, Suriye kolu YPG’nin kontrolündeki Afrin’e yönelik başlatılan zeytin dalı operasyonu var. Suriye’nin kuzeyi ülkemiz için ne yazık ki terör örgütlerinin yuvalandığı bir bölge. Bölgeyi terör örgütlerinden temizleyerek, huzur, güven ve barış ortamını yeniden tesis etmek amacıyla Afrin'de başlatılan sınır ötesi harekâtı, ülkemizin toprak bütünlüğü açısından son derece önemli.  20 Ocak 2018 tarihinde başlayan ‘Zeytindalı’ harekatının başlangıcından itibaren 2059 terörist etkisiz hale getirildi, 112 nokta teröristlerden temizlendi. Terörle mücadelede canlarını ortaya koyan Mehmetçiğin ve kahraman askerlerimizin Allah yardımcısı olsun. Şu ana kadar operasyonda 33 askerimiz şehit oldu. Şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet,  yaralılara da acil şifalar diliyorum’ dedi.

‘İhracat rakamlarımız sevindirici’

2017 yılında  her ne kadar siyasi açıdan gerginlikler,ekonomik açıdan sıkıntılar, jeopolitik risklerin arttığı bir yıl olsa da, yaşanan tüm aksiliklere rağmen, 2017 yılında, ihracatımızda yaşanan artışların özel sektörün dinamik yapısını bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Başkan Yardımcısı Bankoğlu, ‘Türkiye ihracatçılar meclisi tarafından açıklanan 2017 yılı ihracat rakamlarına göre, ülkemiz ihracatı, 2017 yılında 2016'ya kıyasla yüzde 10,4 artarak 156 milyar 782 milyon 257 bin dolara ulaştı. Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 63,6'sına da ilk 20'de yer alan ülkeler katkı sağladı. İlk 20 ülke arasında, Almanya, İngiltere ve İtalya ilk üç’teki sıralamalarını korurken, geçen sene 5. sırada olan ABD,  bu yıl otomotiv ihracatımızdaki artışla birlikte 4. sıraya yükseldi. İlk 20'de en yüksek ihracat artışı ise %51,7 ile Rusya'ya gerçekleşti.  Sektörel bazda ihracat rakamlarını değerlendirdiğimizde, 2017 yılında, yıllık ihracat bazında otomotiv sektörü  28,5 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Otomotiv sektörünü, 6,1 milyar dolarlık ihracat ile makine sektörü, 3,3 milyar dolarlık ihracat ile mücevher sektörü, 1,7 milyar dolarlık ihracat ile savunma ve havacılık sektörü  1,4 milyar dolarlık ihracat ile meyve ve sebze mamulleri sektörü 85 milyon dolarlık ihracat ile süs bitkileri sektörü takip etti. Böylece, 2017’de, bu 6 sektörümüz ihracat rekoru kırarak, en yüksek yıllık ihracat seviyelerine ulaştı. Bu gerçekten gurur verici bir hadise. Bu başarıya ulaşılmasında katkı sağlayan tüm ihracatçılarımıza teşekkürlerimi sunuyorum’ diye konuştu.

‘TOBB’un nefes kredisi yeniden başlıyor’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) nefes kredisinin yeniden başlayacağının müjdesini de veren Başkan Yardımcısı Bankoğlu, ‘Sizlerle müjdeli bir haber paylaşmak istiyorum. KOBİ’lerin finansman sorunlarının giderilmesine katkı sağlamak üzere,  yakın zamanda TOBB nefes kredisi projesi, tekrar hayata geçirilecek. Bahse konu kampanyaya, odamız 800 bin TL yatırarak katılacak olup,  üyelerimize bu tutarın 10 katına kadar kredi imkanı sağlanacağından, buna göre; 4 milyon TL’si Ziraat Bankası,  4 milyon TL’si ise Denizbank olmak üzere tahsis edilen toplam 8 milyon TL tutarındaki kredi hacminden, KOBİ olan odamız üyesi firmalar yararlanabilecek. Kampanya kapsamında üyelerimiz, Denizbank ve Ziraat Bankası Manisa Şubeleri’ne giderek, TOBB nefes kredisi için başvuru yapacak ve azami limiti 100 bin TL olan kredi imkanından faydalanabilecekler. Kredi, 12 ay vade üzerinden ve eşit taksitler halinde  aylık %1,09 kredi faiz oranından üyelerimize kullandırılacak. Nefes Kredisi’ne yönelik başvuruların alınmaya başlanacağı tarih kısa bir süre içinde sizlere bildirilecek. Ekonomideki dalgalanmaların ve sıkıntıların yaşandığı bir dönemde, birçok üyemizin içinde bulunduğu darboğaz nedeniyle işlerini geliştiremediği, yaşamış oldukları finansal sorunlar ve sermaye yetersizliği nedeniyle  finansman ihtiyacının her zamankinden daha büyük önem kazandığı günümüzde, kampanyanın, üyelerimizin sorunlarını çözme noktasında faydalı olacağını düşünüyorum’ dedi. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın Şubat ayı olağan meclis toplantısı gündemde yer alan maddelerin görüşülüp oy birliği ile kabul edilmesiyle son buldu.