Ekonomi Bakanlığı Heyeti İhracatçı Firma Temsilcileri İle Buluştu

24 Şubat 2018

Ekonomi Bakanlığı heyeti, Manisa iş dünyasının temsilcileri ile Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen bilgilendirme ve istişare toplantısında bir araya geldi. Ekonomi Bakanlığınca firmalara sağlanan desteklerin ve uygulamaların anlatıldığı toplantıda, ihracatçı firmaların temsilcilerinin yaşadıkları sorunlar dinlendi, katılımcılardan gelen sorular cevaplandırıldı.

Türkiye’nin 2023 yılında dünya dış ticaretinden yüzde 1,5 pay almasını hedefleyen Ekonomi Bakanlığı, Manisa iş dünyası temsilcileri ile Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen bilgilendirme ve istişare toplantısında bir araya geldi.  Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Bülent Koşmaz Hizmet Binası Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Manisa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, Manisa TSO Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mehmet Yılmaz, Manisa TSO Yönetim Kurulu Üyesi Banu Tatlıcıoğlu Sevimli ve firma temsilcileri katıldı.

Manisa iş dünyası temsilcilerinin büyük bir ilgi gösterdiği toplantıda,  Ekonomi Bakanı Baş Danışmanı 23,24 ve 25.  Dönem Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kadir Bal, İhracat Genel Müdürü Özgür Volkan Ağar Genel Müdür Yardımcısı Murat Alıcı ve Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Kılıçkaya ve firmaların taleplerini ve sorunlarını dinledi.

Toplantının açılışında konuşan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, 2023 vizyonunda belirtilen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için ihracatı arttırıcı politikaların geliştirilmesi gerektiğini belirterek “Bu anlamda Ekonomi Bakanlığımızın ihracatın arttırılmasına yönelik teşvikleri, yurtdışına açılma sürecinde firmalarımıza çok büyük olanaklar sağlamaktadır. Bu teşviklerin ihracatın her safhasını kapsaması da ayrıca önem arz etmektedir.   Bakanlığımız ihracata yönelik olarak pazar araştırmasından ihracatın gerçekleştirilmesine kadar değer zincirinin tüm halkalarına yönelik politikaları etkin bir şekilde oluşturmaktadır. Bu oldukça önemlidir. Zira bu sayede ülke olarak ihtiyacımız olan Ar-Ge, inovasyon, patent, markalaşma ve tasarım konularında gelişme kaydedilmektedir. Nihai hedefimiz, ihracatçılarımızı yüksek teknolojili ve katma değerli ürünler ihraç etmeye yönlendirmektir.  Bizler bu çalışmalarından dolayı Ekonomi Bakanlığımıza ve ekibine teşekkür ediyoruz. Bakanlık yetkililerimizin Manisa’ya gelerek işletme sahiplerimizle bir araya gelip, onları iş yerlerinde ziyaret ederek bire bir görüşme yapmaları, bizlere ayrı bir motivasyon, ayrı bir güç katmıştır’ dedi.

İhracatı artırmak için azim ve inançla çalışmaya devam ettiklerini dile getiren Başkan Erbil, “2017 yılındaki 157 milyar dolar olan ihracatımızın 2018 yılında 170 milyar dolar seviyelerine ulaştırmak için hep birlikte var gücümüzle çalışıyor, çalışmaya da devam edeceğiz.   Manisa’mız 2017 yılında 4 milyar 1 milyon dolarlık ihracat rakamı ile Ege bölgemizde İzmir’den sonra ikinci sırada bulunuyor. Manisa dünyada tek noktada en fazla beyaz eşya ve televizyon üretilen yerdir.  Sektörel bazda baktığınız zaman Manisa’mız tütün ürünleri imalatında Türkiye 3.’sü. elektrikli teçhizat imalatında Türkiye 2.’si,  bilgisayar, elektronik ve optik ürünler imalatında Türkiye 1.’sidir. Dünya Sultaniye kuru üzüm tüketiminin yüzde 90’ına yakınını biz karşılıyoruz. Tüm bu veriler ihracatın, hem ilimiz hem de ülkemiz ekonomisi açısından ne kadar önemli bir paya sahip olduğunu bizlere bir kez daha göstermektedir. 2018 yılında da ekonomimizdeki büyümeye paralel olarak ihracatımız da daha fazla artacaktır şüphesizdir. Sayın bakanımızın dediği gibi kendi teknoloji devlerimizi yaratmalıyız” diye konuştu.

Manisa’da iki gün boyunca 100 firmayı ziyaret ettiklerini belirten Ekonomi Bakanı Baş Danışmanı 23,24 ve 25. Dönem Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, neden böyle bir çalışma yaptıklarıyla ilgili firma temsilcilerine bilgi verdi.  Yüksel, bugüne kadar bin 600 işletmeyi bizzat ziyaret ettiklerini kaydederek, bu ziyaretlerin Mayıs ayı başına kadar devam edeceğini vurguladı. Yüksel, böylece 81 ili tamamlamış olacaklarını ifade etti. Bu ziyaretlerde hedeflenen konunun Ekonomi Bakanlığı bürokratlarının, sanayideki işletmeleri ziyaret etmek ve sahada birebir görüşmek olduğunu söyleyen Yüksel,  özellikle ihracata yönelik çalışan firmaların dertlerini, sorunlarını yerinde dinlemek olduğunu belirtti. Yüksel, “Bu ziyaretlerde en büyük amacımız, en büyük hedefimiz sorunları tespit etmek, talepleri almak, yaşanan sıkıntılar varsa bunları öğrenmektir. Bu konuda sahadan ciddi öneriler aldık. Sahada yaşanan ciddi problemlerle ilgili bilgi sahibi olduk. Bu anlamda birde önemli olan sahada yaşanan bilgi kirliliği varsa onları da ortadan kaldırmaya vesile oldu. Değerli Bakanımız Nihat Zeybekçi’ye de teşekkür ediyorum ” diye konuştu.

Yaklaşık 3 saat süren ve firma temsilcilerinin sorularının cevaplandırıldığı toplantının sonunda Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, böyle bir toplantı için Manisa iş dünyası  ile bir araya gelen Ekonomi Bakanlığı heyetine teşekkür ederek günün anısına Ekonomi Bakanı Baş Danışmanı 23,24 ve 25.  Dönem Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kadir Bal ve İhracat Genel Müdürü Özgür Volkan Ağar’a plaket takdim etti.